Vi sätter jobben först!

By Renée Jeryd. Filed in Jobben, Jobbävning, Politik, Skatter  |  
TOP del.icio.us digg

Idag har jag varit i Alingsås för att, tillsammans med Christina Oscarsson som också är (S) riksdagsledamot från Norra Älvsborg, presentera den Socialdemokratiska budgetmotionen.

Arbetslösheten och framför allt ungdomsarbetslösheten ökar lavinartat i hela landet och även i Lerum. Jämfört med maj 2008 är arbetslösheten idag i Lerum ungefär tre gånger så hög totalt och drygt sex gånger högre för ungdomar.

Vad gör den moderatledda regeringen åt detta? Sänker skatten – med lånade pengar!

Vad gör den moderatledda majoriteten i Lerum åt detta? Ingenting!

Arbetslösheten måste mötas genom investeringar i framtidens jobb. Det kräver utbildning, minskade klyftor och utvecklad välfärd.

Den Socialdemokratiska budgetmotionen i riksdagen skulle skapa mer än 100 000 jobb och utbildningsplatser vilket för Lerums del skulle innebära mer än 400 jobb och utbildningsplatser (för hela Västra Götaland nästan 17 000).

Regeringens besparingar på utbildningsområdet har gjort det svårare för företag att hitta kvalificerad arbetskraft och för arbetslösa att skaffa sig nödvändig kompetens för att få jobb. Vi vill bl.a. investera i 52 000 utbildningsplatser i ett brett Kunskapslyft vilket för Lerum skulle innebära över 100 nya platser i Komvux (för hela Västra Götaland nästan 9000).

Fler och långsiktiga investeringar i kommuner och landsting skapar jobb och välfärd inom skola, vård och omsorg. Barn och unga skall inte behöva betala priset för krisen. Nu behövs mer personal och mindre klasser i skolan. Nu behövs resurser till sjukvården. Vi vill investera 11 miljarder kr för fler anställda i välfärden vilket för Lerums del skulle innebära en förstärkning av den kommunala ekonomin med 27 miljoner kr (för hela Västra Götaland drygt 750 miljoner kr).

Allt om vår budgetmotion hittar du på Socialdemokraternas hemsida

Leave a Reply