Vi säger nej till gasledningen!

By Renée Jeryd. Filed in Energi, Rödgrön  |  
TOP del.icio.us digg

Den borgerliga regeringen har nu sagt ja till den ryska gasledningen Nord Stream på Östersjöns botten.

www.rodgron.se kan man läsa följande:

– Vi i den rödgröna oppositionen säger bestämt nej till den rysk-tyska fossilgasledningen på Östersjöns botten. Det är ett gemensamt tydligt besked i en av de absolut största frågor som den svenska regeringen har haft att hantera. Den har både miljömässiga och säkerhetspolitiska dimensioner, säger Mona Sahlin, Lars Ohly, Maria Wetterstrand och Peter Eriksson i en gemensam kommentar.

– Gasledningen är ett synligt test på vilken vikt regeringen lägger vid Östersjöfrågorna, något som man i ord säger att Sverige ska fortsätta att driva i samma takt som innan regeringsskiftet.

– Ett godkännande av gasledningen binder fast Europa i ett beroende av rysk gas och innebär allvarliga miljörisker i ett mycket känsligt havsmiljöområde. Varje ny fastlåsning i miljardinvesteringar i naturgas försenar europeiska investeringar i förnybar energi. Det ger också Ryssland ökade möjligheter att använda energi som påtryckningsmedel i EU.

– Regeringen öppnar i och med ett godkännande av gasledningen för naturgasanvändning i Sverige. Det skulle göra Sverige mer beroende av fossila bränslen för sin energiförsörjning.

Miljöminister Andreas Carlgren (C) är den minister som har handlagt frågan och med detta och sin ändrade inställning till kärnkraft så sopades de sista spåren bort av ett centerparti som ville framställa sig som ett miljövänligt parti.

One comment to “Vi säger nej till gasledningen!”

  1. Comment by Britta Sethson:

    Hur kunde det gå på annat sätt med Carl Bildt och hans ekonomiska intressen i den där sfären

Leave a Reply