Vem har sedelpress nu?

By Renée Jeryd. Filed in Jobben, Politik, Skatter  |  
TOP del.icio.us digg

Fram tills för någon vecka sedan så tjatade Reinfeldt om att vi Socialdemokrater nog hade en sedelpress i källaren när vi ville satsa mer pengar på kommuner och landsting. Men vem är det som har en sedelpress nu? Några av de borgerligas förslag:

  • Sänkta skatter med 10 miljarder
  • 10 miljarder till kommuner och landsting (men bara för 2010, vilket inte ger någon långsiktig lösning…).
  • 4 miljarder till rättsväsendet
  • etc.

Detta i ett läge där regeringen själv räknar med underskott på över 100 miljarder kronor och en arbetslöshet på över elva procent så väljer Moderaterna att föreslå fortsatta inkomstskattesänkningar på lånade pengar. Detta är en oansvarig politik som leder till ökade klyftor i samhället.

I dag på DN debatt så kan man läsa om vår ansvarsfulla politik:

Ny förmögenhetsskatt, höjd inkomstskatt och skatt på exklusiva fastigheter krävs för att klara jobben och kvaliteten i skolan och vården. Moderaterna har redan sänkt skatterna med 85 miljarder och tänker fortsätta sänka dem, med lånade pengar. En vanlig pensionär har fått 68 kronor i sänkt skatt medan miljonärer har fått tiotusentals. För oss är det självklart att den som har goda inkomster ska bidra mer. Vårt besked till svenska folket är kärvt men ärligt: det finns inget utrymme för skattesänkningar. Om en månad presenterar vi vår ekonomiska motion där vi höjer skatterna för att prioritera investeringar i välfärden – barnens skola, sjukvården och kampen mot arbetslösheten, skriver Mona Sahlin och Thomas Östros.

Leave a Reply