Saab…

By Renée Jeryd. Filed in Bilindustrin, Maud Olofsson, SAAB  |  
TOP del.icio.us digg

Igår kväll nåddes vi av nyheten att Spyker köper Saab. Jätteroligt för Trollhättan, Västsverige och hela landet! Jag hoppas nu innerligen två saker:

  • Att det verkligen är sanning och att Spyker är ett seriöst företag – det var ju inte länge sedan Saab nästan köptes av ett annat litet sportbilsföretag och det gick ju inte så bra. Ett företag som bygger c:a 30 bilar om året skall nu driva ett som måste sälja över 100 000 bilar per år – det blir ingen lätt match.
  • Att inte Maud Olofssons pladdrande om att ingen vill köpa Saab bilar och att ingen vill köpa bolaget har skadat varumärket så att det inte går att rädda.

Men självklart välkomnar jag och många med mig Saab-affären och att regeringen backar om finansieringen.

Så här säger Tomas Eneroth, Socialdemokraternas näringspolitiske talesman:

Socialdemokraterna välkomnar beskedet om ett avtal mellan GM och Spyker om SAAB, samt att den borgerliga regeringen nu backar om fordonsindustrins finansiering.

– Beskedet om SAAB-affären är glädjande för alla oss som har trott på och kämpat för svensk fordonsindustri. Det var tur att ingen lyssnade på Maud Olofsson när hon sade att man skulle tillverka annat än bilar i Trollhättan. Nu kommer det att byggas bilar i Trollhättan också framöver. Det är vi många som gläds över.

– Det är ett viktigt besked för svensk fordonsindustri, för Trollhättan och för alla som tror på svensk industriell kompetens. Det betyder mycket för de tusentals anställda – inte bara i Trollhättan – som hade drabbats av uppsägningar och otrygghet om biltillverkningen hade lagts ned. Jag gläds med alla som under denna utdragna process har kämpat och kastats mellan hopp och förtvivlan.

– Att SAAB kommer att bygga bilar i Trollhättan är ett bevis på möjligheterna för svensk fordonsindustri. Det är också ett bevis för att Maud Olofssons negativa syn på svensk fordonsindustris under hela processen har varit fel. Regeringens linje har varit ett svek mot jobben. Det är bra att den borgerliga regeringen nu backar från sin tidigare strategi, och i stället går i borgen för svensk fordonsindustri.

Leave a Reply