Låt sjuka vara sjuka

By Renée Jeryd. Filed in Socialförsäkringar  |  
TOP del.icio.us digg

Vi får många telefonsamtal, brev och e mail från svårt sjuka personer. Det börjar ofta med hjälp eller snälla läs åtminstone min historia. Det är patienter som är mycket sjuka men som regeringen har sett till så att försäkringskassan bedöms kunna söka ett heltidsarbete. Detta är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige. Hur gick detta till? Hur kan det komma sig att vi år 2009 har en sjukförsäkring där svårt sjuka patienter inte får vara sjuka längre?

Ja, en sak är säker. Ansvaret vilar inte på försäkringskassan. De följer bara de regler som den borgerliga regeringen beslutat om. Det är alltså regeringen Reinfeldt som ytterst ansvarar för att alltfler svårt sjuka nu förlorar sin sjukersättning och tvingas ut och söka nytt arbete. När det borgerliga förslaget klubbades i riksdagen så varnade vi socialdemokrater för att just detta kunde inträffa. Vi påpekade att en tidsgräns för hur länge en sjuk skulle få ersättning skulle kunna drabba människor oerhört hårt. De borgerliga riksdagsledamöterna ville dock inte lyssna, vare sig på alla remissvar som varnade för att förändringarna inte var genomtänkta eller på oss, utan utnyttjade sin majoritet och körde över oss. De hade dessutom mage att applådera sitt eget beslut, något som i dagens ljus framstår som närmast cyniskt.

Att jaga svårt sjuka är inte värdigt ett välfärdssamhälle. Regeringen måste lyssna på vår och läkarkårens kritik. Reglerna måste göras mänskliga och sjuka tillåtas vara sjuka. Den bortre tidsgränsen i sjukersättningen måste bort. Det är en fråga om solidaritet mellan människor som vi trodde var självklar i Sverige.

Socialdemokratiska riksdagsledamöterna
Jörgen Hellman
Renée Jeryd
Peter Jonsson
Christina Oskarsson

Leave a Reply