Får näringsministern sparken?

By Renée Jeryd. Filed in Kärnkraft, Maud Olofsson, Näringsutskottet, Vattenfall  |  
TOP del.icio.us digg

Turerna kring Vattenfall och näringsminister Maud Olofsson rullar vidare.

Idag säger Ola Alterå, statssekreterare på Näringsdepartementet:

– Det är inte bara rimligt utan självklart att Vattenfall tar ett fullt ansvar för sin verksamhet även när det gäller kärnkraft. Man ska vara ett föredöme vad gäller samhällsansvar.

Ställ sedan detta mot vad hans formelle chef, näringsministern, sade så sent som i fredags:

– Man är ansvarig för kärnkraftsolyckor i Tyskland och det är inte acceptabelt. Vi skulle inte ha godkänt ett sådant avtal om vi hade vetat det.

I SVT:s Agenda igår kväll erkände Maud Olofsson att hon sedan i våras känt till att Vattenfall hade ingått avtal om ett obegränsat skadeståndsansvar vid en eventuell kärnkraftsolycka i Tyskland.  

På frågan varför hon först i förra gick ut med kritiken mot avtalet blev svaret:

– Jag behöver inte lufta allting offentligt, jag kan ju prata med bolaget.

Men nu är det ju så att det är den svenska staten, dvs. alla vi medborgare, som äger Vattenfall och ett obegränsat skadeståndsansvar på Vattenfall innebär att svenska staten och alla vi medborgare i Sverige måste betala – då kan man ju tycka att det skall luftas offentligt!

Även Mona Sahlin går hårt åt näringsministern:

– Nu tvingas Maud Olofsson medge att hon sedan en längre tid känt till det avtal som satt hela Vattenfall i pant. Det är ohållbart.

I Expressen svarar Maud Olofsson:

Det är synd att Socialdemokraterna politiserar den här frågan. De skall väl ändå kunna vara glada över att vi nu har en ambitiös klimat- och energipolitik, och ett strategiarbete som fokuserar på lönsamhet, grön omställning och att vårda varumärket.

Jag säger som ungdomar ibland gör: Men hallå! Att Vattenfall investerar i kolkraft och kärnkraft runt om i Europa kan väl inte vara en grön omställning och en ambitiös klimat- och energipolitik.

Slutligen frågan om Maud Olofsson kan få sitta kvar som näringsminister. Tomas Eneroth (vår näringspolitiske talesman) säger så här:

– Det är uppenbart att hon nu medger att hon hade informationen långt tidigare, att hon har medvetet vilselett. Detta understryker vikten av att Fredrik Reinfeldt nu uttalar om han har förtroende för Maud Olofsson.

Expressen skrev om detta igår under rubriken ”Kan hon sitta kvar, Reinfeldt?”. Frågan i sig är ganska intressant skulle en moderat statsminister kunna sparka någon av de ministrar som också är partiledare? Rent formellt kan så klart statsministern ombilda regeringen när han så vill men kommer det borgerliga samarbetet att gå före att Sverige har dugliga ministrar?

One comment to “Får näringsministern sparken?”

  1. Comment by Britta Sethson:

    Jag tycker att detta visar återigen att statsministern FR är oduglig vad gäller att bilda regering och leda regeringsarbetet.

    I den ursprungliga ministären hängde fyra stycken löst ordentligt den första veckan. Sen fick två kvinnor gå medan männen gick fria. Sen hade vi statssekreteraren Schenström som var ute och söp med en journalist när hon hade jour. Så har vi utrikesminister Bildt som tydligen sällan visar sig på jobbet och kommunicerar med sina medarbetare via sin blogg. Hans kopplingar till oljeindustrin är minst sagt dunkla. Sen har vi Hägglund som vägrar berätta vilka ägardirektiv som han har lagt till statligt ägda Apoteket.

    Nu har vi Maud O som ljuger och slingrar sig och slutligen skyller allt på Socialdemokraterna. Någon vettig näringslivspolitik har hon inte lyckats bedriva under sina tre år på posten och det är väl inte så konstigt eftersom hon inte verkar veta om att hon är ansvarig minister.

    Låt oss befria Fredrik Reinfeldt från den uppgift han uppenbarligen inte är vuxen.

Leave a Reply