Borde inte en regering kunna räkna?

By Renée Jeryd. Filed in Jobben, Lokalpolitik, Skatter  |  
TOP del.icio.us digg

I morse kom beskedet: Det blir inga extrapengar till kommunerna under 2009 kanske under 2010. SKL, Sveriges kommuner och landsting, har varnat för att 15.000 personer kan förlora jobben om inte kommunsektorn får mer pengar i år. En av anledningarna till att kommunerna inte behöver mer pengar är enligt Bertil Kjellberg (M), som får medhåll av de övriga allianspartierna,  att kommunerna redan fått mer pengar i form av sänkta arbetsgivaravgifter.

För min hemkommun, Lerums kommun, som i den senaste skatteprognosen får 59 miljoner kronor i minskade skatteintäkter jämfört med när budgeten las så utgör den sänkta arbetsgivareavgiften c:a 7,5 miljoner kronor. Så de 7,5 miljoner kronorna, som man visste om vid budgettillfället och räknade in i budgeten, skall alltså kompensera de 59 miljoner kronorna i minskade skatteintäkter? Det är då man börjar undra om inte regeringen och dess företrädare kan räkna, vad skall hända med de resterande drygt 50 miljoner kronorna?

Lerums kommun är på intet sätt unik utan samma sak gäller för i princip alla kommuner och landsting i hela Sverige.

Vi Socialdemokrater vill ge kommunsektorn fem miljarder extra i år, och betydligt mer nästa. För att rädda jobben och för att rädda välfärden. KD är som vanligt med i svängarna och vill avskaffa fastighetsskatten helt och hållet – man tar sig för pannan…

2 comments to “Borde inte en regering kunna räkna?”

 1. Comment by Anita Lomander:

  Bra Renée
  Vi får inte försumma ett enda ögonblick att på minna om alliansens orättvisa politk.
  Nu visar dom sitt rätta jag.
  Nu är det kvinnornas tur att söka sig till arbetsförmedlingen,
  Nu hotas välfärden!
  Nu känner sig nog många lurade av ”det nya arbetarpartiet”

 2. Comment by Kristian Krassman:

  Hej Renée. Men vad roligt att se att du bloggar, det hade jag faktiskt missat helt. Nu har jag ytterligare en bra blogg att följa.

Leave a Reply